BE: Pandemia ka shembur barazinë gjinore

Pandemia e koronavirusit ka shembur më tej barazinë gjinore dhe planet e rimëkëmbjes nga kriza e koronavirusit duhet të përfshijnë masa për të arritur barazinë gjinore, thanë eurodeputetët në një seancë me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Grave të enjten.

Pandemia në vitin e kaluar ka prekur fuqimisht gratë që janë më të prekshme nga pikëpamja ekonomike, sociale dhe intelektuale sesa burrat në krizë, dhe për këtë arsye planet kombëtare të rimëkëmbjes së vendeve të BE duhet të përfshijnë masa për barazinë gjinore, u tha në seancën “Ne jemi të forta të drejtojmë luftën kundër virusit COVID-19 “.

“Ne jemi në mes të një krize dramatike që ka treguar se gratë jo vetëm që luftojnë kryesisht me covid-19, por gjithashtu kanë qenë viktimat e para sociale të një krize për të cilën nuk shohim fund”, tha presidenti i Parlamentit të BE-së David Sassoli.

“Pandemia jo vetëm që ka përforcuar padrejtësitë dhe pabarazitë, por ekziston gjithashtu një rrezik që ajo të fshijë një pjesë të asaj që është arritur në dekada të luftimeve për barazinë e grave”, theksoi presidenti i PE-së.

“Jo vetëm që gratë ishin të parat që humbën vendet e tyre të punës në pandemi, pasi shumë prej tyre ishin të punësuara në turizëm, kulturë dhe hotelieri, por gjithashtu kishte shumë dhunë ndaj grave gjatë bllokimit”, tha Sassoli.

“Ne duhet t’i vendosim gratë në qendër duke përdorur burimet që parlamentet evropiane dhe kombëtare kanë për të përmirësuar kushtet financiare në të cilat jetojnë gratë. Lufta e grave është lufta e të gjithë neve”, përfundoi ai.

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula Von der Leyen theksoi se gratë u përgjigjen stereotipave duke “ndjekur rrugën e tyre dhe duke arritur përsosmërinë”.

“Të gjithë janë më mirë kur gratë marrin mundësitë e merituara – ato janë në gjendje të udhëheqin dhe karriera dhe amësia mund të shkojnë së bashku”, tha Von der Leyen.

Komisioni Evropian do të propozojë legjislacionin e ri për të luftuar dhunën ndaj grave pasi “liria nga frika dhe dhuna është një e drejtë themelore e njeriut”, theksoi ajo.

“Një grua në krye duhet të jetë norma, jo përjashtimi,” përfundoi ajo, duke tërhequr vëmendjen për Estoninë, një shembull të një vendi ku gratë janë kryeministra dhe presidente, por gjithashtu edhe Komisionin Evropian, i cili është i ekuilibruar nga gjinia.

Burimi: KosovaPress

A.B.