Merkel paralajmëroi masa të reja për Gjermaninë nga e hëna. Çfarë përgatitet?

Kancelarja GJERMANE Angela Merkel dhe kryeministrat e shteteve federale po diskutojnë masat për të luftuar pandeminë e koronavirusit të Mërkurën pasdite dhe të gjitha indikacionet janë fillimi i një relaksimi të lehtë të masave aktuale.
“Sot është një ditë e rëndësishme. Ne mund të fillojmë kalimin në një fazë të re,” tha Angela Merkel në fillim të një takimi me kryeministrat federalë në një atmosferë kërkesash gjithnjë e më të larta për të lehtësuar masat shtrënguese të paraqitura në mes të dhjetorit.

Plani i ri i veprimit
Lista e propozimeve për masat e reja të transmetuara nga media gjermane gjatë ditës përfshin një vendim për të mbajtur masat e mbylljes deri në fund të marsit, por edhe disa lëshime nga java e ardhshme. Kështu, me respektimin e masave higjienike, puna e dyqaneve të luleve, dyqaneve të pajisjeve të kopshtit dhe librarive duhet të jetë e mundur nga e hëna.
Që nga 8 Marsi, masat e kontaktit social duhet të zvogëlohen. Kështu, duhet të lejohet takimi me pesë persona nga një familje tjetër. Aktualisht, vetëm një person nga një familje tjetër lejohet të takohet.Sipas medias, sipas propozimit të ri, zbutja e re e masave mund të lidhet me incidencën shtatë-ditore të infeksionit, e cila duhet të arrijë në 100 për 100,000 banorë. Deri më tani, sipas marrëveshjes së muajit të kaluar nga të njëjtët pjesëmarrës, ai prag ka qenë shumë më i rreptë, mesatarisht 35 infeksione për 100,000 banorë gjatë një periudhe shtatë ditore.

Nëse ai prag do të arrihej, kjo do të lejojë shtetet federale të marrin në konsideratë kushtet për hapjen e dyqaneve me pakicë, dhe mënyrat për të hapur muze dhe kopshte zoologjike për vizitorët mund të konsiderohen. Në fazën e dytë të një incidence të qëndrueshme, do të ishte e mundur të hapesh lokalisht tarracat e restoranteve, institucioneve kulturore dhe aktiviteteve sportive.
Një “frenim emergjence” parashikohet gjithashtu me kthimin e masave të mbylljes në rast të një përkeqësimi të situatës epidemiologjike.
Takimi pritet të zgjasë deri vonë në mbrëmje pasi masat e propozuara nga qeveria nuk janë harmonizuar ende me provincat federale. Shtetet federale kanë filluar kthimin e fëmijëve në shkolla javët e fundit dhe sallone flokësh janë hapur të hënën në Gjermani.