​OBSH-ja refuzon të zbardhë rezultatet e para mbi origjinën e COVID-19

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka hequr dorë nga planet për të lëshuar rezultatet e para të një hetimi mbi origjinën e koronavirusit në Kinë dhe njoftoi një raport të plotë për gjysmën e dytë të marsit.

Në vend të një raporti paraprak, raporti i plotë do të paraqitet në javën pas 14 marsit, tha sot udhëheqësi i ekipit Peter Ben Embarek në Gjenevë.

Embarek udhëhoqi një grup shkencëtarësh të zgjedhur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) për të vizituar spitalet dhe institutet kërkimore në Wuhan në Kinën qendrore ku u identifikua për herë të parë koronavirusi i ri, për të zbuluar origjinën e tij.

OBSH nuk dha arsyet të premten për ndryshimin e planit të saj për të publikuar rezultatet.

  • Misioni i ekspertëve të OBSH-së në Kinë u krye pas disa muajsh negociatash me autoritetet kineze që kërkuan të parandalonin që ajo të fajësohej për pandeminë.

Rezultatet e paraqitura në konferencën e parë për shtyp pas udhëtimit në Kinë ishin të paqarta. Embarek duket se ka përjashtuar mundësinë që virusi “të ketë rrjedhë” nga një laborator në Wuhan duke deklaruar se virusi u transmetua te njerëzit nga lakuriqët e natës përmes ndonjë ndërmjetësi, siç supozohej më parë.

Misioni ishte nën kritikën e kritikëve dhe OBSH u bombardua me akuza se mbështetej shumë në të dhënat kineze dhe punën në terren të kompromentuar politikisht.

Vetë anëtarët e ekipit thanë se Kina ngurron të ndajë të dhëna kryesore që mund të sugjerojnë që sëmundja po përhapet për muaj me radhë para se të njihej.

Një grup prej 26 shkencëtarësh botuan një letër të hapur ku thuhej se misioni i OBSH-së “nuk kishte mandatin, pavarësinë ose hyrjen e nevojshme për të kryer një hetim të plotë, të papenguar” për teoritë e origjinës së COVID-19.

“Të gjitha supozimet janë ende në tryezë dhe unë ende nuk kam parë të paktën një provë të pavarur shkencore që do të përjashtonte disa prej tyre”, tha Nikolai Petrovsky, një ekspert i vaksinave pranë Universitetit Flinders në Adelaide, Australi.

Burimi: KosovaPress

A.B.