​Shkencëtarët po zhvillojnë një rrjet alternativ për të kërkuar UFO

Një rrjet alternativ global për kërkimin e objekteve të panjohura fluturuese, i cili nuk do të lidhet me organizatat qeveritare, po zhvillohet nga një grup shkencëtarësh dhe ekspertësh softuerësh, dhe ai do të përbëhet nga një sensor që do të regjistrojë nënshkrime digjitale të ngjarjeve të pazakonta në qiell dhe në bazën e të dhënave qendrore në internet.

Të gjithë do të kenë mundësi të hyjnë në rrjetin e ri përmes internetit dhe të bashkohen në kërkim. Falë zhvillimit të produkteve të lira teknologjike, konceptohet se përdoruesit mund të instalojnë vetë sensorë dhe të transferojnë të dhëna në një bazë të dhënash të përbashkët, e cila mund të përdoret nga studiuesit dhe shkencëtarët nga e gjithë bota përmes softuerit me burim të hapur “Sky Hub”, shkruan portali Space.

Christopher Cogswell, kreu i departamentit të shkencës Sky Hub, thotë se puna në rrjet është ende në vazhdim.

“Kërkimi për objekte të panjohura fluturuese ose fenomene të pashpjegueshme nuk është vetëm një shans për të bërë diçka interesante, por edhe e dobishme”, tha ai.

Ai shton se ka shumë raporte për objekte fluturuese që nuk mund të kategorizohen dhe ato ia vlen të studiohen.

“Sky Hub aktualisht ka 12 njësi operative. Shumica janë në Shtetet e Bashkuara, por ka edhe në Britani të Madhe dhe Brazil. Ata përdorin një aparat fotografik me kënd të gjerë dhe një mikro-kompjuter të programuar për të mësuar makinerinë,” shpjegon ai.

Sipas tij, çmimi i një njësie të tillë është nga 600 në 1000 dollarë, por ata duhet të përpiqen ta bëjnë atë më të lirë, në mënyrë që ta bëjnë atë sa më të arritshëm për një rreth më të gjerë njerëzish.

Deri më tani, Sky Hub ka qenë në gjendje të identifikojë disa meteoritë, Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës dhe objekte të ngjashme të vëzhguara në qiell si UFO.

Cogswell thotë se fenomeni UFO trajtohet seriozisht, por se “duhet të ketë diçka që ia vlen të hulumtohet sa më shpejt që ky fenomen të bëhet i përhapur”.

Sidoqoftë, përkundër kësaj, fenomeni i UFO-ve është gjithnjë e më i pranishëm, kështu që në gusht të vitit të kaluar, Pentagoni njoftoi se kishte krijuar një njësi speciale për të monitoruar fenomenet e pashpjegueshme. Misioni i tij është të zbulojë, analizojë dhe katalogojë fenomenet qiellore të pashpjegueshme që mund të përbëjnë një kërcënim për sigurinë e SHBA-së.

Burimi: KosovaPress

A.B.