Europa në vrap për t’u vaksinuar për të shpëtuar verën

Evropa mund të jetë në prag të një vere të zhurmshme të stilit të njëzetave për t’u mbajtur mend, me fluturime ajrore të mbushura dhe bare buzë plazhit plot me turistë të lumtur.

Ose, ajo do të përballet me një sezon tjetër të zymtë të pushimeve të kufizimeve të udhëtimit, rregullave të karantinës dhe një industri të argëtimit të mbyllur.

Pas disa javësh do të dimë se cili nga të dy opsionet do të jetë por vendimet e politikave që do të sjellin rezultatin janë marrë tashmë.

Një pyetje e madhe është nëse vendet anëtare të BE do të lënë vendimmarrjen në duart e Komisionit Evropian në Bruksel – i cili ka ngatërruar programin e blerjes së vaksinave – apo thjesht do t’i marrin gjërat në duart e tyre.

Greqia, për shembull, tashmë ka arritur një marrëveshje për të mirëpritur turistë nga Izraeli nëse ata kanë një pasaportë vaksine.

Dhe Qipro ka thënë se do të mirëpresë turistët britanikë nga 1 maj, për sa kohë që ata kanë marrë dy doza të çdo vaksine të miratuara nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA).

Drejtori i Përgjithshëm i Shoqatës së Hoteleve të Qipros, Philokypros Roussonides, i tha BBC-së: “Ne jemi vërtet të kënaqur me këtë zhvillim. Do të jetë me të vërtetë efektive dhe shumë e mirë për linjat ajrore që të caktojnë fluturimet e tyre. Qiproja është tradicionalisht një destinacion shumë i popullarizuar për Turistë britanikë “.

Në pyetje nuk është vetëm çështja nëse evropianët e pasur të veriut arrijnë të shijojnë një birrë apo një akullore në plazh.

Turizmi është biznes i madh, duke siguruar 27 milion vende pune në Evropë dhe duke gjeneruar rreth 10% të PBB-së së BE-së, kur merrni parasysh sektorët e tjerë që varen prej tij.

Ekonomitë e vendeve si Greqia, Spanja dhe Italia nuk mund të rimëkëmben derisa industria turistike nuk rihapet.

PBB-ja e Ishujve Balearik – që përfshin Majorkën ra për 27% vitin e kaluar. Nëse një sezon i dytë veror humbet nga Covid-19, pasojat do të jenë katastrofike.

Një zyrtar i turizmit në Majorka e përshkroi situatën si “të paqëndrueshme” dhe tha se nëse turistët nuk do të lejoheshin të ktheheshin, shumë biznese lokale do të zhdukeshin.

Shpëtimi i verës varet nga dy probleme në mbarë Evropën: vaksinimi i njerëzve dhe më pas rregullat nëse e drejta për të udhëtuar duhet të lidhet me vaksinimin.

Burimi: BBC

A.B.