​Doza e dytë e vaksinës nuk duhet të vonohet te pacientët me kancer

Njerëzit me kancer janë më pak të mbrojtur pas dozës së parë të vaksinës Pfizer / BioNTech kundër koronavirusit sesa njerëzit e tjerë, sipas një studimi britanik që sugjeron që pacientët me kancer nuk duhet të vonojnë me dozën e dytë të vaksinës.

Sipas Qendrës së Kërkimeve Biomjekësore pranë Institutit Francis Crick në Londër dhe Kolegjit mbretëror në Londër, tri javë pas dozës së parë të vaksinës, antitrupat u zbuluan me 39 për qind në pacientët me tumore të ngurta, përkatësisht tumore që prekin organet kompakte, jo gjakun.

Te pacientët me kancer të gjakut, përqindja ishte 13. Kjo do të thotë që më shumë se gjysma e pacientëve me kancer që morën dozën e parë të Pfizer kishin mbrojtje shumë të dobët ndaj virusit.

Për hir të krahasimit – te njerëzit që nuk vuajnë nga kanceri, tri javë pas dozës së parë të vaksinës, antitrupat u gjetën në nivelin 97 për qind.

Kur njerëzit me tumore të ngurta morën një dozë të dytë të vaksinës tri javë pas së parës, niveli i antitrupave u rrit në 95 për qind.

Administrimi pasues i dozës së dytë nuk çoi në ndonjë forcim të mbrojtjes

Nuk kishte rritje të mbrojtjes midis atyre që duhej të prisnin më gjatë për dozën e dytë.

Pesë javë pas dozës së parë, niveli i antitrupave ishte 43 për qind tek ata me tumore të forta, tetë për qind tek ata me kancer të qelizave të gjakut dhe njëqind për qind te njerëzit pa kancer, që do të thotë që dozimi i mëvonshëm nuk çoi në një dozë e dytë deri në disa forcime të mbrojtjes tek pacientët me kancer.

“Këto të dhëna mbi përgjigjen ndaj vaksinës në pacientët me kancer sugjerojnë që një interval 12-javor midis dy dozave të vaksinës Pfizer-BioNTech mund të lërë shumë pacientë me kancer në rrezik për COVID-19 të rëndë”, thanë shkencëtarët.

Në Britaninë e Madhe, dozat e dyta të vaksinës i jepen aktualisht popullatës deri në 12 javë pas dozës së parë.

Studimi përfshiu 205 pjesëmarrës dhe nuk kaloi vlerësime shkencore./KosovaPress

A.B.