​Shkencëtarët zbulojnë mizën 47 milionë vjeçare

Një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve i udhëhequr nga Fridgeir Grimson nga Universiteti i Vjenës gjeti një specie fosile deri më tani të panjohur të një mize në Messel Pit në Gjermani, e cila është nën mbrojtjen e UNESCO.

Poleni i bimëve të ndryshme u gjet në stomakun e mizës, gjë që u dha shkencëtarëve një pasqyrë mbi mënyrën e të ngrënit, ekologjinë e asaj kohe dhe rolin e mizës si një polenizues. Studimi u botua në revistën Current Biology.

“Përmbajtja e polenit në stomakun e mizës fosile çon në përfundimin se mizat ushqeheshin me polen 47 milionë vjet më parë dhe ishin të rëndësishme për përhapjen e polenit të llojeve të ndryshme të bimëve”, shpjegon Grimson nga Departamenti i Botanikës dhe Kërkimit të Biodiversitetit.

“Në ekosistemet e vjetra subtropikale dhe tropikale, mizat ishin ndoshta më të rëndësishme pjalmuese se bletët,” shtoi ai.

Në stomakun e mizës, u gjet polen me shelg uji dhe rrush vajze. Shelgu i ujit rritet në zonën moçalore dhe bregdetare të liqenit, ndërsa rrushi i vajzës është një rrëshqanor që gjendet në pemë. Supozohet se miza nuk kaloi distanca të mëdha në kërkim të ushqimit dhe se po kërkonte polen nga bimët në zonë./KosovaPress

A.B.