​Studimi i ri: COVID-19 ndikon në funksionimin e trurit

Një studim i ri ka ofruar të dhëna shtesë se COVID-19 me simptoma të rënduara, mund të ndikojë në funksionimin e trurit.

Studimi, i botuar në revistën JAMA Network Open, përdori teknika të përparuara për të ekzaminuar trurin e njerëzve të prekur nga COVID-19.

Hulumtimi zbuloi se pacientët të prekur rëndë nga koronavirusi kishin më shumë të ngjarë të kishin çrregullime të lëvizjes si dridhje ose kriza, sindromën e lobit ballor ose dëmtimin e trungut të trurit, të cilat mund të shkaktojnë probleme me sjelljen shoqërore.

Studimi u krye në një spital të vetëm në Paris midis 30 marsit dhe 11 qershorit 2020. Ai përfshiu 78 pacientë me COVID-19, të cilët gjithashtu iu nënshtruan një testi të veçantë duke parë shkrepjen elektrike të qelizave të trurit gjatë shtrimit në spital, të quajtur elektroencefalogram ose EEG.

Shumë, por jo të gjithë, nga këta pacientë gjithashtu kishin kryer teknika të tjera të avancuara të imazhit, të tilla si imazhe rezonancë magnetike të trurit ose MRI.

Nga 78 pacientë të përfshirë në studim, 9 u zbulua se kishin dëmtime ndërsa shkaku është ende i panjohur gjetjet përforcojnë hipotezën që virusi mund të pushtojë lobin ballor përmes nervave në hundë, thanë studiuesit./A2

A.B.