Kutitë plastike, gjërat më toksike në frigoriferin tuaj

Kontejnerë praktikë në të cilët mbërrijnë vaktet tuaja të preferuara të porositura nga një restorant aty pranë, kuti në të cilat paketohen mbetjet e një darke fenomenale në restorant, si dhe enë të tjera plastike të destinuara për të mbajtur ushqimin të freskët mund të gjenden pothuajse në çdo frigorifer. Sidoqoftë, pikërisht ajo që përdorni më shpesh mund të jetë gjëja më toksike, më toksike në frigoriferin tuaj – bisfenol A.

Është një kimikat i njohur si BPA, të cilin kompanitë filluan të përdorin për të krijuar plastikë në vitet 1960, por përdoret edhe sot në prodhimin e shumë materialeve plastike dhe madje edhe shisheve të ujit. Mund të përdoret gjithashtu për të “veshur pjesën e brendshme të produkteve metalike, të tilla si kanaçe ushqimore, kapakë shishesh dhe linja furnizimi me ujë”, thekson Klinika Mayo.

Kur ushqimi bie në kontakt me plastikën, metalin ose ndonjë material tjetër, ka të ngjarë të marrë BPA. Megjithëse ushqimet inspektohen para se të hidhen në treg, ekspertët besojnë se një sasi e vogël BPA është e sigurt për t’u konsumuar.

Ekspozimi ndaj BPA te foshnjat në bark, të porsalindurit dhe fëmijët mund të ndikojë në prostatë dhe tru, thotë Klinika Mayo. Megjithatë, hulumtimi thotë se mund të ketë gjithashtu një lidhje midis BPA dhe një rritje të presionit të gjakut te të rriturit.

Mjekët e Harvardit sugjerojnë që duhet të jemi të kujdesshëm në lidhje me konsumimin e BPA, blerjen e më pak ushqimit të konservuar dhe zgjedhjen e produkteve të freskëta në vend të tyre.

Një tjetër këshillë është të blini artikuj pa BPA, të tilla si shishe uji dhe kontejnerë ushqimi.

Shmangni vendosjen e plastikës në një mikrovalë ose pjatalarëse, “pasi nxehtësia mund ta prishë atë me kalimin e kohës dhe të lejojë BPA të depërtojë në ushqim”, thotë Mayo Clinic, sipas së cilës materiale të tjera që nuk përmbajnë përbërje toksike, mund të përdoren në vend të kësaj, si qelqi, çelik inoks dhe porcelani, shkruan Eat This, Not That./KosovaPress

A.B.