TetovaSot: Sela dhe Gashi po pengojnë shpëtimin e vendeve të punës dhe ndërmarrjeve

Deputetët bllokojnë ligjet për paketën e pestë, duke përfshirë mbështetjen e pagave dhe bizneset që nuk kanë dhënë pagat kanë marrë paralajmërime.

Shfrytëzimi i rezervave të fundit, huatë ose mospagimi i pagave dhe anulimet janë opsionet e fundit në dispozicion të biznesmenëve që presin paratë e premtuara për pagimin e pagës së shkurtit. Ata kërkojnë që deputetët të mos luajnë me ta në momentet vendimtare për mbijetesë, sepse ata tashmë kanë marrë paralajmërime për pagë të papaguar dhe kontribute nga Drejtoria e të Ardhurave Publike dhe do të gjobiten ndërsa llogaritë e tyre do të bllokohen, transmeton TS.

Nga DAP thonë se se si organ shtetëror ata duhet të respektojnë ligjet dhe kjo është arsyeja pse filluan të paralajmëronin taksapaguesit, sepse ligji për mbështetjen e pagave nuk është miratuar ende. Edhe punëtorët që kanë mbetur pa pagë për një ose më shumë muaj janë të revoltuar.

Për muajin e dytë me radhë, ligjet nga paketa e pestë e masave janë bllokuar në Parlament, kështu që masa për mbështetjen e pagave nuk do të jetë në gjendje të fillojë nga data e rënë dakord – mesi i marsit për pagimin e pagës së shkurtit. Disa nga ligjet gjithashtu i referohen paketës së katërt të masave që bizneset prisnin vitin e kaluar.

Organizata e punëdhënësve tashmë ka paralajmëruar që biznesmenët po mbarojnë rezervat dhe do të fillojnë të pushojnë nga puna punëtorët dhe mund të fillojnë të mbyllin bizneset nëse ndihma shtetërore nuk arrin në kohë.

– Buxhetet e bizneseve që janë më të prekura nga pandemia dhe janë mbyllur pothuajse gjatë gjithë vitit, si dhe ato nga aktivitete të fuqisë punëtore tashmë kanë përdorur rezervat e tyre financiare, dhe disponueshmëria e parave të freskëta për ta është tashmë e kufizuar. Opsioni i vetëm për ta është ulja e kostove më të larta për pagat në mënyrë që largimi nga puna të mund të ndodhë në disa sektorë. Kështu që situata është alarmante, dhe deputetët tanë janë të largët dhe po ndjekin politika – tha presidenti i Organizatës së Punëdhënësve Angel Dimitrov.

Sektori i turizmit, i cili është një nga më të goditurit nga pandemia Covid-19, thotë se disa prej tyre nuk janë në gjendje të paguajnë pagat e tyre.

– Disa nga agjencitë e udhëtimit që tashmë kanë konsumuar rezervat e tyre, por edhe të gjithë të tjerët i prisnin dhe planifikonin ato para për të mbuluar koston e pagimit të pagave. Tani shumica e tyre janë vonë me pagën ose në pritje të parave që u detyrohen të paguajnë këtë pagë, dhe ata nuk e dinë se si do ta mbulojnë një tjetër. Shumica e tyre përballen me pamundësinë për të paguar pagën e tyre. Situata është e vështirë dhe ne presim që deputetët të gjejnë një mënyrë me çështje jo thelbësore për të mos parandaluar miratimin e ligjit për mbështetjen e pagave. Në këtë moment, gjëja më e rëndësishme është zgjidhja e krizës shëndetësore dhe mbijetesa e bizneseve, dhe pastaj çështjet e tjera do të dalin në pah – thotë Andrej Sirachevski nga agjencia e udhëtimeve “Aurora”.

Ndërkaq qëndrimi i koalicionit opozitar ASH-AAA është se qytetarët mund të presin edhe ndonjë muaj pa paga, me rëndësi sipas tyre është që të miratohet ligji për shtetësi./TS