​Efektet anësore tregojnë se vaksina antiCOVID-19 funksionon

Shumë njerëz që kanë marrë vaksinën COVID-19 kanë përjetuar efekte anësore dhe ky është një tregues i mirë që sistemi imunitar po përgatitet të përgjigjet në rast infeksioni, por nëse shenja të tilla mungojnë nuk ka asnjë arsye për t’u shqetësuar, thonë ekspertët.

Mungesa e një reagimi nuk do të thotë që personi është i pambrojtur, kështu që nuk ka asnjë arsye për t’u shqetësuar, thanë tre ekspertë, Paul Ofit, drejtori i Qendrës së Vaksinave në Spitalin e Fëmijëve në Filadelfia, Glen Rall, një imunolog nga Fox Chase Cancer Center, gjithashtu nga Filadelfia dhe Sarah Coles nga Universiteti i Kolegjit të Mjekësisë të Universitetit të Arizonës. Me fjalë të tjera, si shfaqja e imunitetit ashtu edhe efektet anësore janë rezultat i një serie paralajmërimesh në sistemin imunitar pas vaksinës.

Por vetëm për shkak se inflamacioni origjinal stimuloi me sukses prodhimin e antitrupave dhe llojeve të tjera të mbrojtjes kundër sëmundjes, nuk do të thotë se duhet domosdo të shkaktojë ethe.

Nuk ka ndonjë korrelacion të rreptë midis të dyve, thotë Coles, presidente e Komisionit të Shëndetit Publik dhe Shkencës të Akademisë Amerikane të Mjekëve Familjar.

Dhe shumë vaksina të tjera moderne shkaktojnë pak efekte anësore, nëse i shkaktojnë, dhe megjithatë funksionojnë mirë, thotë Rall, bashkautor i Parimeve të Virologjisë.

“Normalisht, ne nuk shohim efekte anësore të vlefshme pas vaksinimit,” tha ai.

Nëse njerëzit do të kenë efekte anësore varet nga faktorë të tjerë, dhe jo vetëm nga sistemi i tyre imunitar, dhe ato janë lodhja, stresi dhe mënyra se si ata përjetojnë dhimbje, shpjegon Coles.

Përqindja e reaksioneve të ndryshme ndryshon nga vaksina në vaksinë, dhe me vaksinat me dy doza, efektet anësore janë më të zakonshme pas dozës së dytë.

Kur përdorni vaksinën Pfizer/BioNTech, në provat klinike, 3.7 për qind e pjesëmarrësve të moshës 18 deri në 55-vjeç kishin ethe pas dozës së parë dhe 15.8 për qind pas së dytës. Gjysma kishin dhimbje koke pas dozës së dytë, por ato ishin kryesisht të lehta. Të gjitha këto efekte janë kalimtare dhe zgjasin për një ose dy ditë.

Në raste të rralla, një reaksion alergjik më i rëndë i quajtur anafilaksi ndodh brenda disa minutave nga vaksinimi dhe mjekët janë gjithmonë të gatshëm të ndërhyjnë me EpiPen (një pajisje automatike e injektimit të adrenalinës) ose e ngjashme që përmban epinefrinë.

Përfundimisht, Ofit, Rall dhe Coles flasin për efekte anësore sistemike sesa për efekte “lokale” siç janë dhimbja e shpatullave të injektuara nga vaksina ose skuqja në vendin e injeksionit, pasi që këto fenomene janë të zakonshme por të papërfillshme në krahasim me atë që mund të ndodhë nëse sëmureni nga COVID-19./KosovaPress

A.B.