Pse gratë i tradhëtojnë burrat?

Është një mendim i zakonshëm në shoqëri që burrat tradhtojnë më shpesh, ndërsa një grua e lënë pas dore emocionalisht qan në shtëpi. Pra, çfarë ndodh kur ato role ndryshojnë? A ka ndonjë arsye pse disa gra tradhtojnë burrat e tyre, edhe kur ai është besnik?

Pse gratë tradhtojnë?

Samantha Burns, një eksperte e marrëdhënieve për Your Tango, thotë se përmes hulumtimit të saj të gjerë mbi dallimet gjinore dhe pabesinë, ajo ka treguar se gratë tradhtojnë për arsye emocionale, duke përdorur dashurinë ose lidhjen e fortë si një justifikim për veprimet e tyre, ndërsa burrat mashtrojnë më shumë për arsye fizike, të tilla si pakënaqësia, jeta e tyre seksuale ose për shkak të tërheqjes fizike.

A tradhtojnë gratë nën ndikimin e hormoneve apo sepse janë të pakënaqura?

Burrat besnikë shpesh nuk mund të kuptonin se çfarë mungonte ose çfarë mund të përmirësohej, duke u ndjerë të tronditur nga tradhtia e partneres së tyre. Fatkeqësisht, burrat thanë se gratë e tyre kurrë nuk treguan direkt se ishin të pakënaqura me martesat e tyre. Është e qartë se ka pasur disa mosfunksionime në komunikim. Sidoqoftë, jo gjithmonë komunikimi i dobët, mungesa e shoqërimit ose lidhja emocionale e zvogëluar sjellin tradhti bashkëshortore. Përmes përvojave të saj të këshillimit, Burns ka dëshmuar kontradikta të ndryshimeve stereotipike gjinore në pabesi.

Për fillestarët, pse njerëzit tradhtojnë partnerët e tyre? Nuk ka një përgjigje përfundimtare. Mund të jetë një dëshirë e thjeshtë për seks ose mungesë e nevojave seksuale ose emocionale. Por pse gratë tradhtojnë? Mashtrimet në një lidhje thuhet se do të ndodhin sepse marrëdhënia është gati të prishet, por gratë e kanë përshkruar tradhtinë e tyre si një sfidë emocionuese jashtë martesës dhe jetës familjare.

Burns ka dëgjuar gratë që thonë partnerët e tyre janë shumë të dashur dhe u japin atyre shumë kontroll, duke pranuar se kur u jepet një inç hapësirë, atyre u duhet një milje. Ato thonë se kurrë nuk kishin ndërmend të dëmtonin burrat e tyre ose se nuk ishte dashakeqëse, por një ndjekje egoiste e dëshirave të tyre. Ato menduan vetëm për kënaqësinë e menjëhershme, në vend që të mendonin për pasojat e veprimeve të tyre.

“Për shembull, ka gra që ndiejnë një lidhje të fortë emocionale me bashkëshortët e tyre, por bien në pasionin dhe eksitimin e një marrëdhënie tjetër. Këto gra shpesh tradhtojnë me partnerë të shumtë jashtëmartesor. Kam dëgjuar shumë herë që pyesin, ‘Çfarë nuk është në rregull me mua?’ Ata pyetën nëse ato përshtaten në një martesë tradicionale apo ishte më e natyrshme që ata të kishin më shumë partnerë gjatë viteve”, thotë Burns.

Sa e zakonshme është që gratë të tradhtojnë?

Në përgjithësi, burrat kanë më shumë gjasa të tradhtojnë sesa gratë, 20 për qind e burrave dhe 13 për qind e grave thanë se kishin marrëdhënie seksuale me dikë tjetër përveç bashkëshortit të tyre ndërsa ishin të martuar, sipas të dhënave nga Instituti për Studime Familjare. Mundësia që një grua të tradhtojë burrin e saj është rreth gjashtë për qind. Studimi gjithashtu zbuloi se gratë në grup-moshën 18-29 kishin pak më shumë gjasa se burrat e së njëjtës moshë të kishin mosbesim në martesë. / Bota Sot

A.B.