January 27, 2023

PUNONJËSIT E SEKSIT MARRSH NËPËR SHKUP

Me rastin e shënimit të 17 dhjetorit – Ditës Ndërkombëtare për Ndalimin e Dhunës ndaj Punëtorëve të Seksit, në Shkup u mbajt Marshi i Çadrave të Kuqe. Marshi filloi në orën 12:00 nga pllaja para Shtëpisë Përkujtimore të Nënë Terezës në rrugën “Maqedonia” dhe do të përfundojë në sheshin “Filipi II”

Ne, punëtorët e seksit, të bashkuar në STAR – kolektivi i parë i punonjësve të seksit në Ballkan, së bashku me partnerët dhe mbështetësit tanë HOPS – Opsionet për një jetë të shëndetshme Shkupi, TransFormA dhe Koalicioni MARGINI, ia kushtojmë këtë vit fushatës 15-vjetorit, përmes Një retrospektivë e marshimeve të kaluara të ombrellave të kuqe, e të gjitha sukseseve, arritjeve, mesazheve dhe kërkesave tona publike, por edhe sfidave dhe problemeve me të cilat jemi përballur ndër vite në luftën kundër dhunës dhe diskriminimit, informojnë organizatorët.

Ata kujtojnë se më 17 dhjetor 2008 në Shkup u mbajt marshimi i parë me ombrellë të kuqe, i organizuar nga shoqata HOPS dhe më pas grupi joformal STAR-STAR.

Për tre vitet e para, protestat publike të punonjësve të seksit ishin simbolike dhe u zhvilluan pa praninë e mediave, e cila nga ana e saj ishte për shkak të frikës për të dalë në publik dhe për të folur publikisht për problemet dhe nevojat tona. Por nga viti në vit ne u bëmë më të guximshëm dhe më të zhurmshëm në luftën kundër dhunës, stigmës dhe diskriminimit dhe falë mbështetjes tuaj mediatike këto ngjarje publike fituan gjithnjë e më shumë shikueshmëri. Ne nuk jemi më të fshehur në shoqëri dhe flasim në emrin tonë, thonë organizatorët e marshimit.

Punëtorët e seksit thonë se sot do të marshojnë me dinjitet nëpër Shkup, së bashku me një numër të madh aleate, aktivistësh dhe përkrahësish.

Ne sot përfaqësojmë me krenari të drejtat tona njerëzore, shëndetësore dhe të punës para institucioneve dhe publikut të gjerë, kërkojmë kushte më të mira dhe më të sigurta pune, kërkojmë zgjidhje më të mirë ligjore për punën seksuale në vend, kërkojmë dekriminalizimin e punës seksuale, seksit. theksojnë punëtorët.