Gjëndra tiroide është jashtëzakonisht e ndjeshme ndaj disa përbërësve në ushqim që mund të ngadalësojnë punën e saj ose të ndërhyjnë në thithjen e hormoneve.
Edhe pse një dietë e ekuilibruar është themeli i shëndetit, shmangia e ushqimeve të caktuara mund të përmirësojë ndjeshëm efektin e terapisë dhe metabolizmin e përgjithshëm.
Bukë e bardhë
Edhe pse mund të duket e padëmshme, buka e bardhë nuk është një zgjedhje e mirë për njerëzit me probleme me tiroiden. Mielli i rafinuar nga i cili është bërë ka pak fibra dhe lëndë ushqyese, gjë që shkakton rritje të papritura të sheqerit në gjak dhe ushtron një barrë shtesë në metabolizmin tuaj.
Shumë bukë të blera në dyqan përmbajnë gjithashtu aditivë që e bëjnë të vështirë tretjen e tyre, dhe për njerëzit me sëmundje autoimune si tiroiditi i Hashimotos, gluteni mund të shkaktojë inflamacion. Në vend të kësaj, ekspertët rekomandojnë bukë integrale ose opsione pa gluten, të cilat nuk e prishin ekuilibrin hormonal.
Patate të skuqura
Një meze e preferuar për shumë njerëz, patatinat mund të jenë të dëmshme për shëndetin e tiroides. Problemi nuk qëndron vetëm në sasitë e mëdha të kripës së jodizuar, por edhe në yndyrnat trans dhe vajrat e rafinuara që përdoren në prodhimin e tyre. Këto yndyrna mund të ndërhyjnë në aftësinë e trupit për të përthithur jodin, një mineral kyç për sintezën e hormoneve të tiroides.
Konsumi i shpeshtë i patateve të skuqura mund të kontribuojë gjithashtu në shtimin në peshë dhe rezistencën ndaj insulinës, gjë që e ngarkon më tej gjëndrën dhe ngadalëson metabolizmin.
Kikirikë
Edhe pse kikirikët janë të pasur me proteina, ato përmbajnë goitrogjenë, përbërës natyralë që mund të ndërhyjnë në sintezën e hormoneve tiroide. Tek njerëzit që tashmë marrin ilaçe, kjo mund të zvogëlojë efektivitetin e ilaçeve dhe të ngadalësojë më tej funksionin e gjëndrës.
Konsumi i rastit nuk do të shkaktojë ndonjë dëm, por ngrënia e gjalpit të kikirikut ose e kikirikëve të pjekur çdo ditë mund të bllokojë thithjen e duhur të jodit. Në vend të kësaj, zgjidhni bajame ose arra, të cilat janë zgjedhje më të sigurta dhe më të pasura me vlera ushqyese.
Perime kryqëzore
Lakra, brokoli dhe lulelakra janë tepër të shëndetshme, por mund të jenë problematike për njerëzit me çrregullime të tiroides nëse hahen të gjalla ose në sasi të mëdha. Ato përmbajnë tiocianate, komponime që konkurrojnë me jodin në gjëndrën tiroide dhe mund të çojnë në çekuilibra hormonale ose zmadhim të gjëndrës.
Gatimi, pjekja ose avullimi i tyre zvogëlon ndjeshëm efektin e tyre goitrogjenik, kështu që mund t’i shijoni herë pas here pa u shqetësuar.
Kafe
Kafeja e mëngjesit mund të ndërhyjë në përthithjen e ilaçeve për tiroiden. Studimet kanë treguar se pirja e kafesë menjëherë pas marrjes së ilaçit zvogëlon efektivitetin e tij. Përveç kësaj, kafeina rrit nivelet e kortizolit, një hormon stresi, i cili mund të përkeqësojë simptomat e lodhjes dhe ankthit që lidhen me çrregullimet e tiroides.
Ekspertët këshillojnë të prisni të paktën 30 deri në 45 minuta pasi të keni marrë ilaçin përpara se të pini kafe ose të zgjidhni çajra bimorë të butë, siç është kamomili.
Produkte soje
Tofu dhe produktet e tjera të sojës shpesh konsiderohen të shëndetshme, por soja përmban izoflavone, përbërës që mund të ngadalësojnë prodhimin e hormoneve të tiroides dhe të ndërhyjnë në përthithjen e ilaçeve. Kjo nuk do të thotë që duhet ta shmangni plotësisht, por moderimi dhe distanca midis konsumit dhe terapisë janë të rëndësishme.
Nutricionistët rekomandojnë të lini disa orë midis marrjes së ilaçeve dhe produkteve të sojës për të zvogëluar mundësinë e ndërveprimeve.
The post Ushqimet që duhen shmangur nëse keni probleme me tiroiden appeared first on Alsat.

