Kur ftohemi, një filxhan çaj i nxehtë është shpesh gjëja e parë që kërkojmë. Përveçse ofron ngrohtësi dhe rehati, një pije e ngrohtë mund të lehtësojë simptoma të tilla si kolla dhe dhimbja e fytit.

Të qëndrosh i hidratuar është çelësi i rikuperimit dhe çajrat pa kafeinë janë një zgjedhje ideale. Ato janë gjithashtu të pasura me polifenole, përbërës bimorë që mund të forcojnë sistemin imunitar dhe të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve, shkruan Health.com.

Çaj jeshil

Çaji jeshil përmban katekina, një lloj polifenoli që ndihmon në luftimin e viruseve, baktereve dhe inflamacionit. Hulumtimet kanë treguar se konsumi i rregullt i çajit jeshil mund të ndihmojë në parandalimin e gripit, raporton Index.hr.

Një studim i vitit 2015 zbuloi se njerëzit që pinin çaj jeshil të paktën dy herë në javë kishin një rrezik 61 për qind më të ulët për të zhvilluar sëmundjen.Për efekt maksimal, rekomandohet përgatitja e çajit me ujë të ngrohur në rreth 85 gradë ose më gjatë zhytja e gjetheve në ujë të ftohtë. Nëse shtoni pak limon në çaj, do të rrisni efektin e katekinave. Megjithatë, duhet të kihet parasysh se çaji jeshil përmban kafeinë, kështu që duhet të konsumohet me masë në mënyrë që të mos prishë gjumin.

Çaj Ekinacea

Ekinacea është një lule vjollcë e njohur për vetitë e saj shëruese. Ajo përmban alkamide, përbërës që ndihmojnë trupin të luftojë inflamacionin dhe viruset dhe të forcojë imunitetin. Disa studime tregojnë se përgatitjet e ekinacesë mund të parandalojnë infeksionet e traktit të sipërm respirator.Një studim i vitit 2022 zbuloi se çaji i ekinacesë ishte më efektiv kundër virusit sesa kapsula. Është e rëndësishme të theksohet se ekinacea mund të mos jetë e sigurt për gratë shtatzëna ose ato që ushqejnë me gji, dhe njerëzit me alergji ose sëmundje kronike duhet të konsultohen me një mjek.

Çaj nga shkurret

Manaferrat ngjyrë vjollcë të errët janë të pasura me antocianina, antioksidantë të fuqishëm që forcojnë sistemin imunitar dhe mund të ngadalësojnë përhapjen e viruseve. Një përmbledhje e hulumtimeve të vitit 2021 zbuloi se suplementet e lulediellit mund të shkurtojnë kohëzgjatjen e ftohjes së zakonshme dhe të lehtësojnë simptomat e saj.

Megjithatë, provat për efektivitetin e vetë çajit të koprës janë të kufizuara. Duhet të tregohet kujdes gjatë përgatitjes, pasi gjethet, kërcelli dhe manaferrat e papjekura janë helmuese.

Çaj kamomili

Kamomili përdoret tradicionalisht për të lehtësuar ftohjet dhe kollën për shkak të vetive të tij anti-inflamatore dhe antioksiduese. Edhe pse nuk ka studime njerëzore që konfirmojnë drejtpërdrejt se çaji i kamomilit ndihmon me ftohjet, është treguar se përmirëson gjumin.

Meqenëse pushimi cilësor është çelësi i shërimit, kamomili mund ta ndihmojë në mënyrë indirekte trupin të luftojë sëmundjen.

Çaj xhenxhefili

Xhenxhefili përmban përbërës të xhenxhefilit, të cilët besohet se ndihmojnë në luftimin e virusit të gripit, por kjo ende nuk është konfirmuar në studimet njerëzore. Studimet kanë treguar se suplementet e xhenxhefilit mund të zvogëlojnë inflamacionin dhe të mbrojnë trupin me antioksidantë.

Zvogëlimi i inflamacionit mund të kontribuojë në shërim, por efekti i drejtpërdrejtë i çajit të xhenxhefilit në ftohjen e zakonshme nuk është hetuar ende plotësisht.

Çaj me limon

Edhe pse shumë njerëz besojnë se çaji me limon lehtëson simptomat e ftohjes, nuk ka prova shkencore për këtë. Limoni është i pasur me vitaminë C, e cila mund të zvogëlojë ashpërsinë e ftohjeve, por vetë çaji nuk përmban një sasi të konsiderueshme të kësaj vitamine.

Mënyra më e mirë për të marrë vitaminë C është të hani fruta të freskëta. Megjithatë, çaji me limon është i shkëlqyer për hidratim, dhe për përfitim shtesë, mund të shtrydhni lëng limoni të freskët në ujin e nxehtë.

The post Çfarë çaji duhet të pimë kur jemi të ftohur? appeared first on Alsat.