Nga uji i paktë me kripë te shpëlarja pas zierjes, këto janë zakonet më të shpeshta që prishin shijen dhe teksturën e makaronave, sipas mënyrës së vërtetë italiane të gatimit
Gatimi i makaronave për shumë prej nesh është thuajse instinktiv. Në fund të fundit, është një nga ushqimet e para që mësojmë t’i gatuajmë vetë edhe nëse ato përpjekje të para kanë qenë vetëm makarona me djathë. Megjithatë, është befasuese sa shumë njerëz ende bëjnë gabime të zakonshme gjatë përgatitjes së tyre, gjë që ndikon ndjeshëm në shijen dhe teksturën përfundimtare të pjatës.
1. Uji për zierje nuk është i mjaftueshëm i kripur
Nëse ka një rregull bazë që duhet mbajtur mend në gatimin e makaronave, është kriposja e duhur e ujit. Ky është momenti i vetëm kur mund të jepni shije vetë makaronave, çdo gjë tjetër ndikon vetëm në salcë. Mendoni sikur të gatuani brinjë pa kripë dhe të prisni që salca t’ia kthejë shijen, e njëjta logjikë vlen edhe këtu.
Uji për makarona duhet të jetë mjaftueshëm i kripur, ashtu si një supë e mirë pule. Provoni ujin përpara se të hidhni makaronat, nëse nuk është aq i kripur sa një lëng i shijshëm, shtoni nga një lugë kripë derisa të arrini balancën e duhur.
2. Shtimi i vajit në ujë gjatë zierjes
Ndërsa kripa është e domosdoshme, vajin duhet ta shmangni. Shumë mendojnë se shtimi i vajit në ujë ndihmon që makaronat të mos ngjiten, por në të vërtetë ndodh e kundërta: vajit i krijon një shtresë rrëshqitëse mbi sipërfaqen e tyre, që pengon lidhjen e mirë të salcës më vonë.
Rezultati? Makaronat duken të lëmuara, por salca rrëshqet dhe nuk ngjitet asnjëherë siç duhet, transmeton Telegrafi.
3. Gabimi me kohën e zierjes së makaronave
Termi al dente në italisht do të thotë “në dhëmb”, pra, makaronat duhen gatuar deri në pikën kur janë të buta, por ende pak rezistente në përtypje. Ato nuk duhet të jenë as të forta në mes, as të ziera tepër dhe të kthehen në masë të butë.
Filloni t’i provoni makaronat dy deri në tre minuta përpara kohës së shënuar në paketim, pastaj kontrolloni çdo minutë derisa të arrini teksturën perfekte.
The post 5 gabime që i bëjmë të gjithë kur gatuajmë makaronat – italianët nuk do t’i përgatisnin kurrë kështu appeared first on Alsat.

