Kur keni dëshirë për ëmbëlsira, shumë njerëz preferojnë çokollatën ose karamelet, por këto ëmbëlsira shpesh kanë shumë sheqer të shtuar dhe pak lëndë ushqyese.
Kjo shpesh rezulton në një rritje dhe më pas në një rënie të sheqerit në gjak, duke krijuar një rreth vicioz dëshirash. Në vend të kësaj, ekspertët rekomandojnë të zgjidhni ushqime që kënaqin natyrshëm dëshirën tuaj për ëmbëlsira, ndërkohë që ushqejnë trupin tuaj dhe stabilizojnë nivelet e energjisë, sipas Health.
Rrush
Rrushi është një zëvendësim ideal i shëndetshëm për ëmbëlsirat sepse përmban sheqer natyral, i cili shkakton një rritje më të ngadaltë të glukozës në gjak. Përveç kësaj, është i pasur me fibra, të cilat nxisin tretjen dhe kontribuojnë në ndjesinë e ngopjes. Mund ta hani të freskët ose të ngrirë si akullore, e cila është një zëvendësim perfekt për akulloren.
Bukë e thekur me gjalpë kikiriku dhe mjaltë
Një meze e thjeshtë dhe e shpejtë që kombinon ëmbëlsinë dhe vlerat ushqyese. Gjalpi i kikirikut siguron proteina dhe yndyrna të shëndetshme, ndërsa buka e thekur siguron energji që zgjat më shumë. Mjalti, megjithëse i ëmbël, ka një indeks glicemik më të ulët se sheqeri i rafinuar, kështu që stabilizon nivelet e sheqerit në gjak.