Nutricionistja Dr. Emma Derbyshire theksoi se shumica e njerëzve nuk hanë mjaftueshëm ushqime që mbrojnë shikimin, ndërsa karotat konsiderohen ende zgjedhja më e mirë.

Në vend të kësaj, Dr. Derbyshire rekomandon peshk, veçanërisht llojet e yndyrshme.

“Peshku i yndyrshëm është plot me acide yndyrore omega-3 që ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të syve, duke përfshirë acidin dokozaheksaenoik, ose DHA, i cili është me të vërtetë i rëndësishëm për shikimin normal”, shpjegoi ajo. Ajo shtoi se membranat qelizore të retinës janë të pasura me DHA dhe se ajo ndihmon në lubrifikimin dhe mbajtjen e syve të lagësht.

Nutricionisti theksoi gjithashtu rëndësinë më të gjerë të të ushqyerit në ruajtjen e shikimit.

“Të gjithë mund të përfitojnë nga një dietë e pasur me ushqime që përmirësojnë shikimin, por veçanërisht njerëzit me një histori familjare me shëndet të dobët të syve ose nëse janë të ekspozuar ndaj shumë rrezeve të diellit, pasi rrezet UV mund t’ju ​​dëmtojnë sytë”, tha ajo.

Ajo paralajmëroi gjithashtu për ndikimin e ekraneve.

“Përveç kësaj, duhet të kujdeseni për sytë nëse kaloni shumë kohë duke parë ekrane për punë ose thjesht për t’u çlodhur. Ekranet mund të shkaktojnë tharje, lodhje dhe rraskapitje të syve.”

Peshqit me yndyrë përfshijnë skumbri, sardelet, salmonin dhe troftën, ndërsa toni i konservuar nuk bie në këtë kategori.

“Toni konsiderohet peshk me vaj kur është i freskët, por kur përpunohet ose konservohet, mund të mos e mbajë të njëjtin nivel vaji, kështu që nuk konsiderohet peshk me vaj”, përfundoi Dr. Derbyshire.

The post Cili ushqim përmirëson shikimin më mirë se karotat? appeared first on Alsat.