Fermentimi i vërtetë kërkon vetëm kripë, ujë dhe perime të zhytura në ujë.
Turshitë kanë një efekt shërues në sistemin tretës, dhe ka pretendime se ato madje ndihmojnë në rregullimin e sheqerit në gjak. Pse lakra turshi është e shëndetshme dhe sa e dobishme është fermentimi natyror për imunitetin dhe shëndetin e mirë.
“Sa i përket produkteve të fermentuara, kur bëhet fjalë për perimet, le të fillojmë duke thënë se nëse hamë ndonjë perime, kjo është shumë mirë, por ka një ndryshim të caktuar. Pra, hamë lakër turshi, dhe gjëra të tjera, ku përveç konsumimit të fibrave, të cilat janë tipike për llojet e tjera të perimeve, mund të konsumojmë edhe disa baktere të dobishme, por ka një ndryshim. Varet nga metoda e përgatitjes”.
“Kur përgatisim lakër turshi, siç e dini, e zhytim në një tretësirë të kripur dhe ajo tretësirë e kripur lejon përhapjen e laktobacileve, domethënë baktereve të mira që kontribuojnë në mikroflorën dhe zorrët tona, dhe në të njëjtën kohë parandalon përhapjen e patogjenëve që mund të shkaktojnë sëmundje. Në këtë mënyrë marrim një produkt ku futim një numër të madh të llojeve probiotike dhe kjo është diçka që kontribuon shumë në florën e zorrëve”, tha mjeku.
“Disa njerëz shtojnë uthull, dhe uthulla parandalon rritjen e laktobacileve, domethënë të atyre baktereve të dobishme, kështu që në këtë kuptim nuk ka fermentim të vërtetë. Çdo gjë që është turshi, që përgatitet me një tretësirë uthulle dhe ku shtohet një konservues, shumë shpesh ne në fakt dështojmë të fusim baktere të mira. Këto produkte nuk e kanë këtë, sepse acidi që ndiejmë nuk vjen nga bakteret, domethënë nga acidi laktik që krijuan bakteret, por vjen nga vetë uthulla”.
“Dhe do të vërejmë flluska, të cilat janë një shenjë e fermentimit. Pra, kjo është dioksid karboni që çlirohet ndërsa bakteret brenda përtypin karbohidratet e dobishme dhe shumohen. Pra, kur hamë lakër turshi të përgatitur në atë mënyrë, ne po e ndihmojmë vërtet florën e zorrëve sepse po hamë një numër të madh të llojeve të gjalla probiotike”.
The post Ku bëjmë gabimin më të madh kur përgatisim lakër turshi për dimër? appeared first on Alsat.

