Mëngjesi është konsideruar gjithmonë si vakti më i rëndësishëm i ditës, por stili modern i jetesës, ritmi i shpejtë dhe dëshira për të humbur peshë kanë çuar në një zakon gjithnjë e më të zakonshëm të anashkalimit të tij. Megjithatë, analizat e reja shkencore paralajmërojnë se ky zakon mund të ketë pasoja serioze shëndetësore.
Një studim i botuar në revistën prestigjioze Nutrients ka konfirmuar edhe një herë se sa i rëndësishëm është zakoni i të ngrënit mëngjes për shëndetin tonë. Duke analizuar nëntë studime ndërkombëtare me 118,385 pjesëmarrës nga Koreja, Japonia, Shtetet e Bashkuara dhe Irani, shkencëtarët nga Kina kanë përcaktuar një lidhje midis mosngrënies së mëngjesit dhe rrezikut të zhvillimit të sindromës metabolike. Sindroma metabolike është një grup gjendjesh të tilla si sheqeri i lartë në gjak, trigliceridet e larta, kolesteroli i lartë, presioni i lartë i gjakut dhe rritja e indit dhjamor rreth barkut, të cilat rrisin gjasat e diabetit, sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.
Edhe pse jo të gjitha studimet kanë treguar shoqata identike, të dhënat e përgjithshme janë të qarta: njerëzit që nuk hanë rregullisht mëngjes kanë një rrezik në rritje për të zhvilluar sëmundje serioze, veçanërisht sindromën metabolike.
Përveç rrezikut të obezitetit të barkut, studimet konfirmojnë gjithashtu se anashkalimi i mëngjesit ndikon negativisht në rregullimin e sheqerit në gjak, nivelet e kolesterolit dhe presionin e gjakut. Studiuesit shpjegojnë se mungesa e marrjes së tij në orët e para të ditës prish ritmin cirkadian, ose orën e brendshme biologjike që kontrollon metabolizmin. Kur trupi nuk merr lëndët ushqyese të nevojshme në kohë, rregullimi i sheqernave dhe yndyrnave prishet.
Dr. Mir Ali, për Medical News Today shpjegon: “Njerëzit që hanë mëngjes kanë tendencë të konsumojnë më pak kalori gjatë gjithë ditës, gjë që kontribuon në një kontroll më të mirë të peshës trupore dhe niveleve të sheqerit në gjak.”
Ndërsa rezultatet janë bindëse, autorët e studimit vërejnë se nuk i morën parasysh të gjithë faktorët si statusi socioekonomik, cilësia e dietës dhe ndryshimet në metodologji midis vendeve. Megjithatë, anashkalimi i mëngjesit është një model i qëndrueshëm rreziku në shumicën e analizave.
Është e rëndësishme të bëhet dallimi midis anashkalimit aksidental të mëngjesit dhe të ashtuquajturit agjërim me ndërprerje. Agjërimi me ndërprerje nënkupton një regjim të strukturuar me periudha të përcaktuara qartë të të ngrënit dhe agjërimit, ndërsa anashkalimi aksidental ose i rregullt i mëngjesit shpesh çon në zakone të çrregullta, të ngrënit të çorganizuar dhe një rrezik në rritje të sëmundjeve.
Ekspertët rekomandojnë që, përveç nëse agjëroni qëllimisht për një arsye shëndetësore, duhet të hani gjithmonë mëngjes dhe ta bëni atë një ritual të shëndetshëm të përditshëm. Zgjedhja e ushqimeve ushqyese që ofrojnë energji të qëndrueshme dhe ruajnë ekuilibrin e sheqerit në gjak është thelbësore.
Sugjerime për mëngjese të shëndetshme:
Bollgur me fruta dhe arra
Kos grek me mjaltë dhe fara
Omëletë me perime
Bukë e thekur me avokado
Smoothie me fruta të freskëta dhe proteina
Përveç mëngjesit, një dietë e ekuilibruar, aktiviteti i rregullt fizik dhe kujdesi mjekësor në kohë kur është e nevojshme janë gjithashtu të rëndësishme për shëndetin afatgjatë.
The post Pse nuk duhet ta anashkaloni mëngjesin? appeared first on Alsat.