Çdo disa javë, shfaqet një titull i ri që pretendon se ushqimi, uji dhe madje edhe qarkullimi ynë i gjakut janë të kontaminuara me fragmente të vogla plastike. Praktikisht i padëgjuar në mediat popullore para vitit 2023, termi “mikroplastikë” tani shfaqet rregullisht në botimet kryesore të mediave, së bashku me frazat e frikshme si “miliarda grimca”, “shi plastik” dhe “nanoposumë që pushtojnë trupat tanë”.
Çfarë janë mikroplastikat dhe pse na interesojnë ato?
Mikroplastikat janë copa të vogla plastike më të vogla se pesë milimetra. Ato ose prodhohen qëllimisht për të qenë të vogla, si në kozmetikë, ose vijnë si rezultat i zbërthimit të objekteve më të mëdha plastike.
Ne shqetësohemi për mikroplastikat sepse studimet kanë zbuluar se këto grimca përfundojnë në trupat e njerëzve dhe janë të lidhura me rrezikun e sëmundjeve të ndryshme. Një studim i cituar gjerësisht zbuloi se mikroplastikat u gjetën në gati 60 përqind të njerëzve me sëmundje të arteries karotide dhe se prania e këtyre grimcave shoqërohej me një rrezik më shumë se katërfish më të lartë të atakut në zemër, goditjes në tru ose vdekjes brenda tre viteve.
Çfarë thotë hulumtimi për ekspozimin ndaj mikroplastikës?
Një analizë nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore konfirmoi se mikroplastikat nga paketimet e ushqimit janë të vërteta. Në studime të hartuara mirë, studiuesit kanë zbuluar se fragmente të vogla plastike zhvillohen kur plastika ekspozohet ndaj nxehtësisë, fërkimit ose ripërdorimit. Rrotullimi i kapakut të shishes, përzierja e një pijeje të nxehtë në një filxhan plastik dhe ngrohja e ushqimit të mbetur në mikrovalë në një enë të vjetër mund të shkaktojnë që grimcat të shkëputen nga pjesa tjetër e plastikës.
Megjithatë, ata zbuluan se masa totale e këtyre grimcave të shkëputura është shumë e vogël. Kur përpiqeni të vendosni nëse ekspozimi është toksik për shëndetin, masa totale është shumë më e rëndësishme se numri i grimcave. Studimet kanë zbuluar se masa totale e ekspozimit ndaj mikroplastikës tenton të bjerë në rangun e nanogramëve për litër, që është një sasi jashtëzakonisht e ulët.
Ajo që ende nuk dimë për ekspozimin ndaj mikroplastikës
Pyetje të rëndësishme përfshijnë:
A i kalojnë mikroplastikat barrierat biologjike dhe a dëmtojnë organet tona në jetën tonë të përditshme?
A mund të kontribuojë ekspozimi afatgjatë në ndryshime imunologjike ose metabolike?
A janë disa popullata, siç janë foshnjat dhe gratë shtatzëna, në rrezik më të madh?
Duke pasur parasysh të gjitha këto, ja disa masa paraprake të thjeshta dhe të bazuara në logjikën e shëndoshë:
-Zëvendësoni enët plastike të gërvishtura ose të konsumuara. Gërvishtjet sipërfaqësore rrisin gërryerjen dhe zbërthimin e grimcave plastike.
-Shmangni ngrohjen e ushqimit në mikrovalë. Nxehtësia përshpejton zbërthimin e plastikës.
-Përdorni qelq ose çelik inox për pije të nxehta. Kapakët e gotave për t’u marrë me vete kanë më shumë gjasa të prishen nën ndikimin e nxehtësisë.
-Lani plastikën butësisht.
Çfarë nuk duhet të bëni në lidhje me mikroplastikat?
Po aq e rëndësishme, ja disa gjëra që nuk duhen bërë bazuar në cilësinë e provave që kemi në lidhje me mikroplastikat:
-Mos blini komplete ose suplemente detoksifikimi mikroplastik. Nuk ka prova që ato ndihmojnë.
-Mos supozoni se artikujt e etiketuar “të kompostueshëm” automatikisht do të thotë se nuk ka ekspozim ndaj mikroplastikave. Disa plastika të biodegradueshme mund të fragmentohen nën stres.
-Mos i ndryshoni pajisjet e kuzhinës brenda natës. Bazuar në atë që dimë, ka kuptim të zvogëloni gradualisht përdorimin e plastikës në vend që të përpiqeni të zëvendësoni menjëherë çdo artikull plastik në kuzhinën tuaj. Rreziqet mjedisore
janë në rritje .
Ndotja nga plastika është një problem real dhe urgjent. Mikroplastikat janë dokumentuar në oqeane, toka dhe sedimente, dhe grumbullohen në jetën e egër dhe mund të ndikojnë në ekosisteme në mënyra që ne ende nuk i kuptojmë plotësisht. Rishikimi evropian na ndihmon të kuptojmë se na duhen studime me cilësi më të mirë mbi mikroplastikat për të kuptuar rrezikun e tyre dhe se ka hapa të thjeshtë që mund të ndërmarrim tani si një masë paraprake.
The post Sa duhet të shqetësohemi realisht për mikroplastikat? appeared first on Alsat.

